Zwemmend Redden

Meer dan alleen maar baantjes zwemmen

Vind jij zwemmen leuk? en wil je meer dan alleen baantjes zwemmen. Dan is zwemmend redden echt wat voor jou.  Je leert wat je moet doen als je iemand in het water ziet liggen,  hoe je iemand moet benaderen en gerust moet stellen.

Wat leer je bij zwemmend redden
Je leert hoe je met reddings- en hulpmiddelen moet omgaan zoals de reddingsklos. Ook leer je hoe je jezelf bevrijd uit de greep van een drenkeling en hoe je deze vervolgens aan de kant krijgt. Vanzelfsprekend leren de jongste kinderen een paar eenvoudige vaardigheden, naarmate zij ouder worden neemt de moeilijkheidsgraad van de brevetten en diploma's toe.

Conditie en slagverbetering
We werken met de kinderen aan conditie en slagverbetering want zwemmend redden is zwemmen voor twee.
Ingedeeld in verschillende groepjes leren de kinderen onder leiding van een vrijwillige instructeur de vaardigheden om jezelf of iemand anders te kunnen redden.

Bordjes- en popduiken
Om een drenkeling te kunnen opduiken leren de jongste kinderen eerst de vaardigheid in het opzoeken en opduiken van bordjes, oudere kinderen leren hoe ze een pop of medeleerling op de juiste manier boven kunnen halen en vervoeren.
Brevetten en diploma's Reddingsbrigades Nederland
De Haarlemse Reddingsbrigade is aangesloten bij Reddingsbrigades Nederland, deze heeft landelijke brevet- en diploma eisen opgesteld voor de verschillende opleidingen in het zwemmend redden.
Voor het examen is er een proefexamen, mocht je onderdelen onvoldoende beheersen wordt je de mogelijkheid geboden om aan het eind van het seizoen alsnog je brevet / diploma te behalen als je de stof en/of vaardigheden beheerst.
Halverwege het seizoen in februari zwemmen wij af voor een KNBRD brevet of diploma.
Aan het eind van het seizoen in juni / juli zwemmen wij af voor een HRB Survival brevet, dit is een eigen diploma met exameneisen van het volgende brevet / diploma aangevuld met survivalzwemmen.

Welke diploma’s en brevetten kun je allemaal halen?

Wij volgen de officiële diploma lijn van Reddingsbrigade Nederland en hebben hier eens per jaar examen voor.

De diploma lijn begint bij junior redder, hierin vallen 4 diploma’s te halen (junior redder 1, 2, 3, 4). Na junior redder 4 stroom je door naar de Zwemmend Redder diploma’s, ook hier zijn weer vier diploma’s te hallen (Zwemmend Redder 1, 2, 3, 4). Als je Zwemmend Redder 4 hebt gehaald kun je door gaan met je Life Saver van deze diploma’s zijn drie diploma’s te behalen (Live Safer 1, 2 ,3). De Life Saver examens bestaat uit een praktijk- en theoriegedeelte. Voor dit theoriegedeelte worden ook theorielessen gegeven. Dit zijn verplichte kosten van de Life Saver diploma’s.

Voor vragen over Zwemmend Redden kunt u terecht op ons contactformulier. (druk hier)

 

Hieronder vind u de exameneisen voor de verschillende diploma’s

exameneisen voor de verschillende diploma’s

 

Gezondsheidsverklaringen